Jeste li ih vidjeli?

Putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poziva javnost na dojavu lokacija na kojima se nalaze proljetnice, koje nisu samo lijepo cvijeće, već jedinstvene biljke vrijedne svake pažnje i proučavanja.

Brojnost i stanje nekih proljetnica prati se u cijeloj Europskoj uniji. Sakupljanjem podataka o opažanjima proljetne flore očekuje se dobiti široki spektar korisnih podataka, a od posebne su važnosti opažanja visibabe i velike sase. Naime, prema Direktivi o staništima, visibaba i velika sasa prepoznate su kao vrste čije područje pojavljivanja, brojnost, stanište te izgledi za opstanak u budućnosti moraju kontinuirano pratiti te o njemu izvještavati sve države članice EU. Vaše će dojave Republici Hrvatskoj pomoći u ispunjavanju ovog zadatka.

Pozivamo vas da se uključite u ovu akciju sakupljanja podataka o proljetnicama, a detalje o akciji možete pronaći na stranici: https://www.haop.hr/hr/novosti/akcija-jeste-li-ih-vidjeli-proljetnice

Više o proljetnicama možete saznati i u brošuri Proljetnice u Hrvatskoj.

Skip to content