I čuvari prirode imaju svoj dan!

Dan posvećen svim rendžerima (u Republici Hrvatskoj čuvarima prirode) te njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine, obilježava se svake godine 31. srpnja kao Svjetski dan rendžera.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja posvećena je cilju koji obvezuje stranke Konvencije Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti (COP15) na zaštitu i učinkovito upravljanje sa 30 posto svjetskog kopna i mora, u sklopu Globalnog okvira za biološku raznolikost do 2030. godine (‘30 do 30’).

Taj se cilj ne može postići bez odgovarajućih resursa i obučene radne snage: sustav zaštite prirode ne bi bio dovoljno učinkovit bez čuvara prirode koji provode neposredni nadzor u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, brinu da posjetitelji i lokalno stanovništvo poštuju zakone te da prekršitelji snose odgovornost.

Važnost njihovog posla očituje se i u praćenju promjena koje nastaju u prirodi, budući da veći dio svog radnog vremena provode na otvorenom, u prirodi. Budimo podrška našim čuvarima prirode!

Skip to content