Hoće li mlada roda iz Kelemena konačno poletjeti?

Ovih smo dana zaprimili poziv zabrinutih mještana naselja Kelemen o mladoj bijeloj rodi koja uporno šeće po njihovim dvorištima u blizini prometne ceste i nikako ne želi poletjeti. Obilaskom lokacije utvrdili smo da roda nije ozlijeđena i da je jedna od dvije mlade rode koje su se izlegle u obližnjem gnijezdu koje se nalazi na stupu distribucijske mreže HEP-a. Druga mlada roda iz gnijezda je poletjela i samostalno se hrani na obližnjim poljima, međutim njezina sestrica to iz nekog razloga ne može ili ne želi. Stanari iz obližnjih kuća donose joj vodu i hranu te se brinu o njoj, a i odrasla ju roda budnim okom prati te svojim klepetanjem i nešto poručuje. Možda da se bliži vrijeme selidbe i polaska na jug…

Naime, rode su ptice selice te im je selidba, kao i brojnim drugim vrstama ptica, životna strategija izbjegavanja zime. Zima je za njih nepovoljno razdoblje, ne izravno zbog hladnoće nego zbog nedostatka hrane. Stoga se rode iz Hrvatske već krajem kolovoza okupljaju u jata i počinju selidbu prema južnoj Africi, gdje u vrijeme naše zime nalaze obilje hrane. Za razliku od većine ptica koje instinktivno znaju put do zimovališta i pronalaze ga bez pomoći roditelja, mlade rode ne znaju put nego ga uče seleći se s odraslima. Nadamo se da će naša mlada roda iz Kelemena ipak poletjeti te uz pomoć roditelja krenuti prema južnoj Africi!

Mladu rodu iz Kelemena vratili smo u gnijezdo!

Našu mladu rodu iz Kelemena, koja nikako da poleti, uspješnom smo akcijom našeg čuvara prirode, Hrvatske elektroprivrede – Elektre Varaždin i mještana naselja Kelemen vratili u njezino gnijezdo. Kako smo uočili da se odrasla roda svake večeri vraća u gnijezdo tražeći jednog od svoja dva ptića koji su se izlegli u gnijezdu, to se za sada pokazalo kao najbolje rješenje. Naime, mlada bi roda šetajući uz prometnu cestu mogla ubrzo  stradati u prometu, dok je ovako dobila priliku da od roditelja u gnijezdu dobije i koju dodatnu uputu za let. Zahvaljujemo ekipi iz Hrvatske elektroprivrede što su se odazvali ovoj akciji, a mladu rodu iz Kelemena i dalje ćemo pratiti te navijati da konačno poleti!

Skip to content