Godišnjica proglašenja hrvatsko-mađarskog Rezervata biosfere MDD

Na današnji dan prije točno 12 godina, UNESCO je donio odluku o proglašenju Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske, ujedno i prvog prekograničnog rezervata biosfere koji je proglašen u Republici Hrvatskoj. Bio je to tek početak međunarodne suradnje na zaštiti poplavnog riječnog ekosustava rijeka Mure, Drave i Dunava, a do rujna 2021. godine ovaj se prekogranični rezervat proširio i na Austriju, Sloveniju i Srbiju te ujedinio sve već postojeće rezervate biosfere, stvarajući tako najveće zaštićeno riječno područje u Europi.

Zaštita u okviru UNESCO-ovog Rezervata biosfere ne podrazumijeva strogu zaštitu područja, već prvenstveno način zajedničkog upravljanja svih dionika prostora u cilju očuvanja bioraznolikosti i osiguravanja održivog razvoja. Svaki rezervat biosfere mora ispuniti tri temeljne funkcije koje se međusobno nadopunjuju, a to su: zaštitna funkcija, razvojna funkcija i logistička funkcija koje promoviraju skladan suživot čovjeka i prirode, očuvanje iznimnih prirodnih vrijednosti te potiču istraživanja, monitoring, edukaciju i razmjenu podataka vezanih uz lokalne, nacionalne i globalne probleme zaštite prirode i održivog razvoja.

Hrvatsko-mađarski prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav uspješno funkcionira već 12 godina i primjer je dobre suradnje dviju država, što dokazuje i realizacija brojnih zajedničkih projekata poput Tree Rivers = One Aim, CoppMDD,  Riverside, LifelineMDD, LifeRESTORE for MDD i brojnih drugih.

Skip to content