Godišnjica je proglašenja Petodržavnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Godišnjica je proglašenja Petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je UNESCO proglasio 15. rujna 2021. godine. Tim se povodom na trodnevnoj konferenciji “Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav” u Bad Radkersburgu od 6. do 8. rujna okupilo više od 120 znanstvenika koji se bave očuvanjem prirode, djelatnika javnih ustanova, nevladinih organizacija i lokalnih partnera. Kako se konferencija odvijala paralelno u dvije države – Sloveniji (dvorac u Gornjoj Radgoni) i Austriji (Zenerhaus u Bad Radkersburgu), konferencija je imala i dva počasna domaćina – predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije, Dr. Alexandera Van der Bellena. Konferencija je završila zajedničkim prijedlogom aktivnosti, koji su svi sudionici konferencije i simbolično potpisali.

Iako slavljenička, jer godinu je dana otkako je UNESCO proglasio “Petodržavni UNESCO Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav” (PRB MDD), ova je konferencija ujedno bila i završna konferencija lifelineMDD projekta tijekom kojeg je 12 projektnih i 17 pridruženih partnera iz pet zemalja marljivo radilo na znanstvenim studijama, mjerama očuvanja, razvoju dokumenata poput alata za obnovu, obrazovnim aktivnostima i konceptima za buduće uključivanje dionika. Među sudionicima konferencije bili su i predstavnici Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije, koji su bili jedan od dva hrvatska partnera na ovom projektu.

Aktivnosti Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije u projektu lifelineMDD obuhvatile su izradu studije razvoja didaktičkih programa za prezentaciju prirodnih vrijednosti rijeke Drave u Varaždinskoj županiji, izradu edukativne slikovnice o riječnim pticama i više raznih edukativnih materijala, organizaciju volonterske akcije uređenja strme obale za gniježđenje ptica i tečaja za voditelje tzv. Škola uz rijeku, kao i nabavu opreme potrebne za uspostavu Škole uz rijeku na području Varaždinske županije.

Prvi u svijetu “Petodržavni UNESCO Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav” (PRB MDD) predstavlja model prekogranične suradnje u očuvanju prirode i održivosti regionalnog razvoja, a ovom   konferencijom postavljeni su dobri temelji za bolju komunikaciju među dionicima ovog najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi, od raznih organizacija, sveučilišta i institucija za zaštitu prirode, do javnih ustanova i lokalnih zajednica. Prekogranični rezervat biosfere proteže se Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, međutim sam koncept rezervata biosfere ne predstavlja strogu zaštitu već okvir za provođenje i poticanje projekata koji poboljšavaju kvalitetu ljudskog života i održivo korištenje prirode i okoliša. Jedan od takvih projekata je i lifelineMDD.

Skip to content