Georaznolikost – tihi i nečujni partner bioraznolikosti

Poznato je da više od polovice teritorija Hrvatske čini krški, šupljikavi teren u kojem se nalaze i brojni podzemni speleološki objekti, a ovakva okršena područja prisutna su i u Varaždinskoj županiji, i to na području Ravne gore, Ivančice, Kalnika i Varaždinsko-topličkog gorja. U Varaždinskoj su županiji dosada istražena 94 speleološka objekta, no to nikako nije njihov konačan broj, jer novi podzemni objekti i dalje se otkrivaju.

Izneseno je to na predavanju “Špilje i jame – podzemno bogatstvo Varaždinske županije”, koje je povodom obilježavanja Međunarodnog dana georaznolikosti u četvrtak, 5. listopada u Županijskoj palači organizirala Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji sa Speleološkom udrugom „Kraševski zviri“ iz Ivanca. Tom je prilikom JU Priroda zajedno s udrugom, jedinoj u županiji koja se bavi speleoškim istraživanjima i aktivnostima, predstavila i novu brošuru “Špilje i jame – podzemno bogatstvo Varaždinske županije”.

Nastavak je to aktivnosti na zaštiti i očuvanju špilja i jama Varaždinske županije, odnosno očuvanja geološke baštine i georaznolikosti koja nam je od neprocjenjive važnosti za razvoj bioraznolikosti i postojanje biljnog i životinjskog svijeta.

Skip to content