Dravska obala spremna je za povratak bregunica

Kako bi osigurali povoljne uvjete za gniježđenje najmanjih europskih lastavica – ptica bregunica, vrijedni volonteri i ove su godine uredili stotinjak metara strme dravske obale na području općine Cestica. Očišćen je gornji, pjeskoviti sloj i uklonjena nepotrebna vegetacija s obale, a sve kako bi bregunice mogle lakše pronaći pogodno mjesto za gniježđenje.

Bregunica (Riparia riparia) jedna je od prvih ptica lastavica koja se krajem ožujka ili početkom travnja vraća sa zimovanja, a na području Regionalnog parka Mura-Drava redovita je gnjezdarica. Kljunom, nogama i krilima, ova ptica svake godine kopa nova gnijezda u prirodnim, okomitim, pjeskovitim, svježe odronjenim obalama rijeka, u koja ženka polaže svoja jaja. Budući da ova vrsta već dugi niz godina bilježi tendenciju pada brojnosti i postoji opasnost da u potpunosti nestane iz naših krajeva, akcije uređenja riječnih obala za gniježđenje ptica bregunica danas su nužnost i potreba.

Podsjetimo, na istoj lokaciji ovakva je akcija održana i u travnju prošle godine, nakon čega su se bregunice ponovno vratile i naselile strmu riječnu obalu u općini Cestica, koja je ujedno i najuzvodnije zabilježena lokacija gniježđenja bregunica na rijeci Dravi u Hrvatskoj. Kao i prošlogodišnja, i ovogodišnja je akcija održana u organizaciji Javne ustanove Priroda Varaždinske županije i uz suradnju sa ŠRK Cestica 1995. Svim vrijednim volonterima zahvaljujemo na odazivu, vidimo se ponovno iduće godine!

 

 

 

 

Skip to content