Drava je bogatstvo koje moramo čuvati

Rijeka Drava je bogatstvo koje treba očuvati za buduće naraštaje, istaknuto je u utorak, 27. rujna na obilježavanju Međunarodnog dana rijeke Drave, koje je u Županijskoj palači u Varaždinu organiziralo Sveučilište Sjever u suradnji s Varaždinskom županijom.

Raznoliki i bogati program obuhvatio je prikaz umjetničkog pogleda na Dravu u vidu izložbe fotografija, filma te svirala, ali i znanstveni i avanturistički pristup u vidu predavanja o kvaliteti vode rijeke Drave za koje su uzorci prikupljeni na avanturistički način – tijekom spusta Vuko-Varaždin 2022., koji je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije ove godine održan 17. puta. Koordinatorica ovog programa bila je izv. prof. dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever.

Tom prigodom mogle su se čuti i zanimljive informacije o biodinamičkoj poljoprivredi, ali i zasvirati na uistinu posebnoj instalaciji „Vodene note“ na kojoj se uz sviranje istovremeno zalijevaju i biljke, te ujedno i osvijestiti koliko zapravo mi sami možemo utjecati na prirodu. Voda je izvor života, a ljudska intervencija u prirodi, čak i ako je jako sitna i jako mala, ukupno može donijeti veliku promjenu.

Skip to content