Dani botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

Od 27. do 29. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po trinaesti put organizira manifestacija Dana botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanja u kojem se oni nalaze. Organizator ove manifestacije je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su uključene ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske, s ciljem zajedničkog nastupa prema javnosti.

Kao i prethodnih godina, Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan je u suradnji s JU Priroda Varaždinske županije pripremila različite aktivnosti koje će se tijekom ovogodišnje manifestacije održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretumu Opeka.

Stoga vas pozivamo da u razdoblju od 27. do 29. svibnja posjetite Arboretum Opeka, odnosno prisustvujete raznovrsnim besplatnim događanjima (predavanja, radionice, vođeni obilasci…) koja će se odvijati za školsku djecu i javnost tijekom Dana botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Kako sudjelovati?

  1. Imati želju barem jedan dan provesti s nama.
  2. Najaviti se do 21. svibnja na jednu od radionica ili predavanja za javnost na broj mobitela 099 631 1810 ili e-mail: tih.dvorski@gmail.com
  3. Uz odabranu radionicu ili predavanja, naši vodiči odvest će vas u šetnju kroz Arboretum.

Botanički vrtovi, arboretumi i botaničke zbirke imaju veliku vrijednost i važnost za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: to su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takve imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka.

Program u Arboretumu Opeka – Dani botaničih vrtova, arboretuma i botaničih zbirki

Skip to content