Dan zaštite prirode uz staru damu iz Čalinca

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Javna ustanova Priroda Varaždinske županije sudjelovala je u kratkom edukativnom programu za djecu iz OŠ Maruševec koji je organizirala udruga „Prijatelji Maruševca“ u suradnji s Općinom Maruševec.

Tom prigodom, upravo ispred zaštićenog stabla tise u Čalincu, koja je prošle godine proslavila i svoju šezdesetu obljetnicu od proglašenja zaštite kao spomenika parkovne arhitekture, održan je kratki edukativni program na kojem je posebno istaknuta važnost očuvanja prirode, jer samo očuvana priroda osigurava sve funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj.

Kako je priroda pod stalnim pritiskom ljudskih djelatnosti te svakoga dana bilježimo nestanak velikog broja biljnih i životinjskih vrsta kao i njihovih staništa, ovo je bila prilika i da se skrene pažnja na njihovo očuvanje. Stoga su predstavnice udruge „Prijatelji Maruševca“ djeci podijelile prigodne razglednice o zaštićenoj tisi, koja je obzirom na svoju starost procijenjenu na više od 200 godina svjedok prošlih vremena ovoga kraja, dok je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije podijelila edukativnu knjigu o leptirima, s obzirom na to da se u Općini Maruševec nalazi i dio europske ekološke mreže Livada uz Bednju. Program je bio popraćen i stihovima nedavno preminulog književnika Luke Paljetka vezanim uz prirodu, koje je pročitala pjesnikinja Ljubica Ribić. Staroj dami iz Čalinca želimo da živi još mnogo, mnogo godina!

 

Skip to content