Dan zaštite prirode u znaku leptira

Atraktivnom večernjom radionicom „Lov noćnih leptira“ ispod bedema varaždinskoga Staroga grada, predstavljanjem dviju edukativnih knjižnica o leptirima i kukcima te zanimljivim predavanjem dr. sc. Tonija Korena, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za leptire, obilježen je jučer u Varaždinu Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Za posebnu “Srijedu u Muzeju” pobrinuli su se Gradski muzej Varaždin koji je izdao knjižicu “Svijet kukaca”, te Javna ustanova Priroda Varaždinske županije koja je izdala knjižicu “Svijet leptira”, namijenjenu djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. U novoj, zanimljivo ilustriranoj šarenoj knjižici (hvala ilustratorici Zrinki Ostović i dizajnerici Valentini Dominić!) na zabavan način mogu se saznati mnoge zanimljivosti o leptirima, njihovoj građi, razlikama između dnevnih i noćnih leptira, staništima koja su za leptire važna, a tu je i vodič za prepoznavanje pojedinih vrsta leptira. Posebno je predstavljen veliki livadni plavac (Phengaris teleius), rijetka i ugrožena vrsta leptira specifičnog životnog ciklusa.

Faunu leptira u Varaždinskoj županiji istražujemo i pratimo još od 2014. godine na livadama uz rijeku Bednju, koje su zbog prisustva pojedinih rijetkih vrsta leptira postale i sastavnim dijelom europske ekološke mreže Natura 2000. Livade uz Bednju kod Ivanca jedno su od svega pet područja u Hrvatskoj na kojima se veliki livadni plavac još uvijek pojavljuje.

Sve sudionike posebno je oduševila radionica „Lov noćnih leptira“ sa svjetlećim piramidama, a kako je bilo na jučerašnjoj posebnoj „Srijedi u Muzeju“ možete vidjeti u našoj fotogaleriji!

Skip to content