Dan roda

Jeste li znali da uz bijelu rodu (Ciconia ciconia) na području Varaždinske županije možete vidjeti i crnu rodu (Ciconia nigra)? Iako je izgledom (osim boje) vrlo slična bijeloj, crna roda (za razliku od bijele) živi skroviti život daleko od ljudskih naselja i gnijezda gradi na visokom drveću u mirnim dijelovima starih šuma. Vrlo je plaha i osjetljiva na uznemiravanje, zbog čega vrlo često mijenja mjesto svojeg gniježđenja. Zbog svoje ugroženosti, obje vrste roda u Hrvatskoj su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama, a nalaze se i na popisu ciljnih vrsta ekološke mreže Natura2000.

Rode su naše autohtone gnjezdarice, jedne su od naših najvećih i najpoznatijih ptica selica koje na području Hrvatske borave od travnja do rujna, a 24. kolovoza svake godine one u Hrvatskoj imaju i svoj dan – Dan roda. Opstanak bijele rode, koja je svojim životom izravno vezana uz čovjeka, najviše ovisi o očuvanju tradicionalnog načina života na selu, što podrazumijeva poljoprivredne površine koje se koriste na tradicionalan način i vlažne livade na kojima roda nalazi najviše hrane.

JU PRIRODA Varaždinske županije i ove se godine uključila u provođenje projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode“, koji se već četrnaestu godinu za redom provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U okviru navedenog projekta vlasnici stambenih i gospodarskih objekata na kojima se nalazi aktivno gnijezdo bijele rode imaju pravo na godišnju naknadu u iznosu od 92,90 eura po gnijezdu. Kriterije za ovogodišnju potporu zadovoljili su vlasnici objekata u Maruševcu, Bednji, Sračincu i Ivancu.

Skip to content