Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja u cilju jačanja svijesti i uključivanja javnosti u zaštitu prirodnih resursa našeg planeta. Taj globalni događaj se obilježava širom svijeta različitim manifestacijama kako bi skrenuli pažnju njenim stanovnicima na potrebu njenog očuvanja kao i sprječavanja negativnih posljedica za okoliš.

Jedno od glavnih bogatstva Zemlje predstavlja golema biološka raznolikost biljnih i životinjskih vrsta koje imaju jedinstvenu ulogu u kompleksnoj mreži života. S obzirom na dobro poznate globalne probleme kao što su klimatske promjene, uništavanje prirodnih staništa i izumiranje vrsta, ove godine se Dan planeta Zemlje obilježava pod sloganom „Zaštitimo naše ugrožene vrste“ s naglaskom na negativan utjecaj čovjeka na prirodu. Kao posljedica navedenog dolazi do promjene klime, gubitka različitih tipova staništa, zagađenja vode, tla, zraka i slično.

Stoga se na ovaj dan prisjećamo važnosti planeta Zemlje, našeg jedinog doma te nastojati živjeti u skladu s prirodom na način da naša planeta opstane.

Za više informacija o Danu planete Zemlje posjetite www.earthday.org.

Skip to content