Dan planeta Zemlje

Ove godine, 22. travnja, obilježava se 51. obljetnica Dana planeta Zemlje. Inicijativa je započela  1970. godine kada je američko stanovništvo u znak protesta zbog sve većeg zagađenja vode i zraka te učinaka pesticida izašlo na ulice. Od tada se svake godine obilježava Dan planeta Zemlje s ciljem jačanja svijesti ljudi o važnosti prirode i okoliša.

Uzrok klimatskim promjenama kojima danas svjedočimo je čovjek, stoga je naglasak ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje stavljen na prevenciju nadolazećih posljedica klimatskih promjena i uništenja okoliša pod temom Obnovimo naš planet Zemlju (Restore our Earth). Tema je u skladu globalnim ciljem za održivi razvoj broj 13.  – Poduzeti hitne akcije u suzbijanju klimatskih promjena i njihovih posljedica, a na globalnoj razini bit će održani brojni sastanci, radionice i rasprave usmjerene na tu temu.

Poplave, suše, uragani, podizanje mora, topljenje ledenjaka, promjene padalina i promjena duljine godišnjih doba neke su od posljedica klimatskih promjena i nužno je pripremiti plan za budućnost za sprječavanje i ograničavanje štete koje klimatske promjene mogu izazvati. Sve se više naglasak stavlja na tehnologije obnovljivih izvora energije, a velik dio financijskih sredstava Europske unije namijenjen je projektima povezanim s klimom kako bi se pronašla učinkovitija rješenja.

Svatko od nas može doprinijeti očuvanju planeta Zemlje kroz svakodnevne aktivnosti kao što su štednja električne energije, korištenje energetski učinkovitih žarulja, korištenje javnog prijevoza kada god je to moguće kako bi se smanjila emisija CO2, šetnja ili vožnja biciklom na manjim udaljenostima, štednja vode ili recikliranje otpada. Više o obilježavanju ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje pročitajte na sljedećoj poveznici: https://www.earthday.org/earth-day-2021/

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, Javna ustanova „PRIRODA Varaždinske županije“ u suradnji sa Speleološkom udrugom Kraševski Zviri iz Ivanca te Planinarskim društvom Ivančica organizira predavanja u Planinarskome domu Ivančica u nedjelju, 25. travnja, stoga vas ovom prilikom pozivamo da dođete.

earth day 2021

Skip to content