BREGUNICE SU SE VRATILE!

Tijekom travnja bregunice su se vratile sa svog zimovališta u tropskom dijelu zapadne Afrike kako bi u strmoj obali Drave iskopale gnijezdo i othranile novu generaciju.

Kao i prošle, i ove je godine kolonija bregunica ponovno naselila riječnu obalu u Općini Cestica, a rezultat je to uspješne volonterske akcije uređenja obale koja je u travnju provedena s lokalnom zajednicom, ŠRK „Općine Cestica 1995“ i LD „Sveti Hubert“ Cestica.  Akcijom je na stotinjak metara strme dravske obale očišćen gornji, pjeskoviti sloj i uklonjena nepotrebna vegetacija, a sve kako bi bregunice mogle lakše pronaći pogodno mjesto za gniježđenje. Budući da ova vrsta već dugi niz godina bilježi tendenciju pada brojnosti i postoji opasnost da u potpunosti nestane iz naših krajeva, akcije uređenja riječnih obala za gniježđenje ptica bregunica danas su nužnost i potreba.

Bregunice su jedni od najbrojnijih i najbučnijih stanara strmih riječnih obala, žive u kolonijama u kojima može biti i nekoliko stotina parova, a kako to izgleda možete vidjeti u priloženom videu!

Skip to content