Akcija uklanjanja žljezdastog nedirka

Prepoznatljiv po purpurno ružičastim cvjetovima, žljezdasti nedirak invazivna je biljka koja uglavnom cvate tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, dok na jako zasjenjenim lokacijama može procvasti tek krajem listopada ili početkom studenog. Biljka je prepoznatljiva i po plodu tobolcu koji puca kad sazrije i na najmanji dodir raspršuje sjemenke u krugu od nekoliko metara.

Intenzivnim rastom, žljezdasti nedirak brzo prekriva nove površine, formirajući guste pokrove koji konkurencijom oduzimaju stanište zavičajnim vrstama, sprječavajući njihov rast stvaranjem zasjene, a osim za prostor s njima se natječe i za osnovne životne resurse. Staništa žljezdastog nedirka su ruderalna i močvarna područja, uz putove, ceste, željezničke pruge i kanale, no najčešće se nalazi uz riječne obale gdje usporava prirodno obnavljanje poplavnih šuma stvaranjem zasjene.

U sklopu projekta “Čupaj, kosi, invazivce iz prirode odnosi!” ovu smo invazivnu biljku uklanjali s jedne manje lokacije uz prometnicu na području naselja Rijeka Voćanska. Za uspješno iskorjenjivanje optimalno je koristiti mehaničku metodu košnje ispod prvog nodija i/ili čupanje biljaka s korijenom prije cvatnje. Kako je poznato da se žljezdasti nedirak može i vegetativno razmnožavati, odnosno da se može ponovno ukorijeniti iz nodija, pokošenu i/ili iščupanu biomasu potrebno je zbrinuti na odgovarajući način.

Skip to content