Međunarodni simpozij projekta DRAVA LIFE

Od 22. do 24. listopada 2024. u Varaždinu je održan Završni međunarodni simpozij projekta DRAVA LIFE. Bila je to prilika da stručnjaci iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije zajednički raspravljaju o trenutnom stanju riječnih ekosustava, mogućnostima obnove prirodnih staništa, povećanju bioraznolikosti i održivom upravljanju rijekama.

Projekt DRAVA LIFE započeo je još 2015. godine i prvi je projekt obnove rijeka u Hrvatskoj, primjer je suradnje sektora vodnog gospodarstva, zaštite prirode i nevladinih organizacija, te je kao takav postavio temelje za buduće projekte i suradnju na zaštiti riječnih ekosustava, koji su među najugroženijima u Europi. Iako projekt službeno završava u studenom 2024., njegovo nasljeđe nastavit će se kroz buduće inicijative obnove rijeka.

Rijeka Drava čini okosnicu Petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te kao takva, u sadašnjem stanju, ima vrlo velik potencijal za revitalizaciju, odnosno obnovu, što se posebno ističe i u Uredbi o obnovi prirode koja je nedavno stupila na snagu. Posebno velik interes stručnjaka na konferenciji bio je usmjeren i na pokušaje reintrodukcije pojedinih vrsta riječnih biljaka (Typha minima, Myricaria germanica), na čemu je u proteklom razdoblju radila i Javna ustanova „Priroda Varaždinske županije“. Nekoliko mladih biljaka kebrača (Myricaria germanica), nekada česte grmolike vrste dravskih sprudova a danas gotovo izumrle vrste, koje smo posadili krajem prošle godine, još uvijek su vitalne i zdrave, ponovno rastu na prirodnom dravskom staništu i nadamo se da će tako i ostati.

Skip to content