Održano Javno izlaganje u sklopu javnog uvida u Zakon o proglašavanju Parka prirode “Zagorske gore”

U srijedu, 2. listopada, u Županijskoj palači Varaždinske županije održano je prvo javno izlaganje u sklopu javnog uvida u Zakon o proglašavanju Parka prirode „Zagorske gore“, na kojem je uz brojnu zainteresiranu javnost, župana i predstavnike Varaždinske županije prisustvovala i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, kao i njezin prethodnik Damir Habijan, aktualni ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

U okviru izlaganja o vrijednostima i karakteristikama područja predloženog za zaštitu, koje je održao ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Aljoša Duplić, posebno su istaknuta vrijedna šumska staništa kao značajna za očuvanje mnogih vrsta rijetkih gljiva, kornjaša, ptica i šišmiša kao i endemična špiljska fauna. Primjerice, rakušac Niphargus cerjanensis iz Cerjanske špilje kod Klenovnika nova je vrsta za znanost, a brojne slične vrste tek čekaju da budu otkrivene. Posebna vrijednost područja je i mozaik floristički bogatih travnjačkih staništa, pri čemu se posebno ističu samonikle orhideje sa zabilježenih 46 vrsta i podvrsta. S više od 1.200 zabilježenih biljnih vrsta područje predloženog parka prirode je po svojoj botaničkoj vrijednosti jedno od najznačajnih u Hrvatskoj. Naime, čak jedna petina vrsta zabilježenih u flori Hrvatske nalazi se i na ovih nešto više od 300 kilometara kvadratnih.

Cilj zaštite ovog područja je, kroz očuvanje tradicionalnih djelatnosti i održivo korištenje prirode, očuvati i gdje je moguće poboljšati staništa, osobito karakteristični mozaik, tj. očuvati georaznolikost, bioraznolikost i krajobrazne vrijednosti područja, kao i povezanu kulturno-povijesnu baštinu ovog dijela Hrvatske uz suradnju s lokalnim stanovništvom.

Više o održanom javnom izlaganju možete saznati na: https://www.varazdinska-zupanija.hr/vijesti/predstavljen-prijedlog-zakona-o-proglasenju-parka-prirode-zagorske-gore.html

Skip to content